De eindstand van mijn Amsterdamlijstje

Afgelopen januari plaatste ik een lijstje met twaalf dingen die ik dit jaar in Amsterdam wil doen. In juni nam ik de tussenstand op en vandaag volgt de eindstand. Heb ik alles gedaan wat ik wilde doen? Bij elk gehaald punt geef ik een kleine toelichting, sommige dingen zijn alweer zolang geleden dat ik blij ben dat ik het heb opgeschreven.


1. Naar een film in EYE. Ik ben al wel in EYE zelf geweest, maar ik wil er graag eens naar de film. Ik heb er goede verhalen over gehoord. Daarnaast draaien ze daar veel filmhuisfilms en laat ik daar nou gek op zijn.

X 2. En dan meteen nog een filmpunt. Naar een film in De Hallen. Elke keer denk ik, daar moet ik echt eens naar de film, maar ik ga echt te weinig naar de film en daar wil ik nu verandering in brengen.
Twee keer zelfs. De eerste keer ging ik met mijn zusje naar Collateral Beauty, een echte huilfilm. De trailer vind je hier en geloof me, je gaat het niet droog houden. Een paar weken later ging ik alleen naar Manchester by the Sea (zie hier de trailer) en ook die was prachtig. Wel heel anders dan Collateral Beauty. Ik zou Collateral Beauty als een typische Hollywood film beschrijven en Manchester by the Sea als een filmhuis film. Trager en anders gefilmd maar ik houd ervan. Sowieso ben ik meer van de filmhuis films, die hebben net iets meer een verhaal en draaien niet alleen om de bekende hoofdrolspelers vind je niet?

3. Naar het stadsstrand op IJburg.

4. Naar vijf nieuwe musea. Amsterdam heeft veel musea en ik heb er al veel bezocht. Maar op de een of andere manier ben ik het afgelopen jaar niet, naar voor mij, nieuwe musea geweest. Daar wil ik verandering in brengen en dus wil ik dit jaar naar vijf musea waar ik nog niet eerder ben geweest.
De teller staat nu op vier en een half. Ik ben naar Huis Marseille (fotografie), het Outsider Art museum, museum Ons’ Lieve Heer op Solder en museum Vrolik (anatomie) geweest. Verder bezocht ik een tijdelijke tentoonstelling in een leegstaand gebouw in de stad, de tentoonstelling ging over het produceren van eerlijke kleding en ging ik naar museum Het Rembrandthuis.

5. Naar een voorstelling in de Stadsschouwburg.
Vorige week kon ik met een vriend mee naar de première van The Naked Shit Pictures in de Stadsschouwburg. Een gebouw waar ik vaak langs ben gefietst maar dat ik nog nooit van binnen had gezien. En wat is het groot! De voorstelling was gebaseerd op het gesprek wat Theo van Gogh zo’n twintig jaar geleden had met de kunstenaars Gilbert & George en was onderdeel van het Holland Festival. De conclusie? Interessant omdat het toch een blik geeft in het hoofd van de kunstenaars Gilbert & George. Maar ook een beetje raar, waarom precies kan ik niet eens goed uitleggen. Gelukkig vond degene met wie ik mee was dat ook en hebben we er op de terugweg nog lang over nagepraat.

6. Naar het Schellingwouderpark in Noord. Je kunt er alleen komen met een trekpontje en het schijnt een perfecte plek te zijn voor het plukken van bramen.

7. Bloemen plukken in de wildpluktuin aan de Amstel. Net buiten Amsterdam eigenlijk, maar ik vind dat het op het lijstje mag.
Het was iets verder weg dan wij dachten, maar na een fietstocht van een uur kwamen wij aan bij de wildpluktuin! Er waren nogal veel bloemen uitgebloeid, maar Liliane en ik hebben een groot visueel vermogen en genoten van de bloemen in onze gedachten. 

X 8. Op vijf nieuwe plekken koffie drinken. Heb jij ook dat je toch vaak weer naar hetzelfde café gaat? Omdat het zo lekker makkelijk is, vertrouwd en fijn. Maar er komen zo veel nieuwe en goede plekken voor koffie bij, dat ik dit jaar op minstens vijf nieuwe plekken koffie wil drinken.
Volgens mij kon ik deze eind februari al afstrepen. Wat kan ik erover zeggen, ik houd gewoon van nieuwe koffietentjes ontdekken. 

9. Naar de vlooienmarkt in de IJ-hallen. Niet per se om iets te kopen, maar gewoon om rond te lopen. De maandelijkse markt is erg bekend en ik ben benieuwd wat iedereen zo enthousiast maakt.
Met Liliane ging ik naar de vlooienmarkt. Ik vond het niet heel erg bijzonder (sorry) maar het was gezellig én ik kreeg een medaille en mini-beker van Liliane cadeau omdat ik al een paar weken lang elke week naar de sportschool ging.

10. Naar Pluk de Nacht. Pluk de Nacht is een openluchtfestival en vindt plaats in augustus. Twaalf dagen lang wordt er ’s avonds een film getoond waar je naar kan kijken in een ligstoel en waar je je eigen picknickmand mee naartoe mag nemen. Klinkt toch fantastisch?!

X 11. Naar een gratis lunchconcert in het Concertgebouw. Ik heb het Concertgebouw nog nooit van binnen gezien en ik ben ook nog nooit bij een klassiek concert geweest, dus ik ben benieuwd!
Drie weken geleden ben ik naar een lunchconcert geweest. Je kunt vanaf half twaalf een ticket halen en toen ik daar aankwam stond de rij tot om de hoek. Ik wist niet wat ik zag, het is blijkbaar een ontzettend populair iets. Elke week treden er andere muzikanten op en ik zag leerlingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Vier verschillende duo’s speelden een klassiek stuk op onder andere de piano en viool. Leuk om te zien én te horen. Ik vond een half uur precies lang genoeg trouwens, ik luister nog steeds liever andere muziek maar dit was goed voor de afwisseling. Binnenkort nog maar eens een keer denk ik.

12. Een boek lezen over Amsterdam. Ik ben er nog niet uit of ik kies voor een informatief boek over de geschiedenis of meer kies voor een roman waarvan het verhaal zich afspeelt in Amsterdam. Wat vind jij?

13. Een, voor mij nieuw, park bezoeken in Amsterdam. Er zijn zoveel parken in Amsterdam die ik nog niet ken en dat is zonde. Juist de parken die wat kleiner zijn en minder toeristisch zijn het waard te leren kennen.
Ik ontdekte het Amstelpark en had geen idee dat dat zo’n groot en mooi park was. Een kruidentuin, ontzettend veel mooie hoekjes én zo ontzettend groot. Zeker een plek om naar toe te gaan in het voorjaar wanneer alles gaat bloeien en om in de zomer met een boek op het gras te gaan liggen.

 

Hmm, negen dingen heb ik er kunnen afstrepen dit jaar. Ik had stiekem gehoopt alles te kunnen doen, maar goed, volgend jaar weer een kans. Ik ga snel een lijstje maken voor 2018, want ik vind het een leuke manier om nieuwe dingen in de stad te ontdekken. De vier dingen die ik dit jaar niet heb kunnen doen neem ik allemaal mee naar volgend jaar, dan moeten ze wel lukken toch?

Heb je nog tips voor mijn nieuwe lijst? En heb jij zelf dingen die je wilt doen volgend jaar?

8 thoughts on “De eindstand van mijn Amsterdamlijstje

  1. Park Frankendael vind ik echt een tip! En Watergraafsmeer daaromheen waar ik in de buurt woonde, kijk ook eens naar De Vergulden Eenhoorn :) Oh en schaatsen op de Jaap Eden baan?

  2. Wat een tof lijstje! Ik wil ook nog steeds naar Ons’ Lieve Heer op Solder, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Was het de moeite waard? Tja, ik denk dat ik ook maar zo’n lijstje voor mijzelf moet gaan opstellen, haha. X

Comments are closed.