Een update van mijn Amsterdamlijstje

Afgelopen januari plaatste ik een lijstje met twaalf dingen die ik dit jaar in Amsterdam wil doen. Inmiddels is het juni en lijkt het me hoog tijd voor een update. De dingen die ik heb gedaan heb ik aangevuld met een (kleine) uitleg in het groen.


1. Naar een film in EYE. Ik ben al wel in EYE zelf geweest, maar ik wil er graag eens naar de film. Ik heb er goede verhalen over gehoord. Daarnaast draaien ze daar veel filmhuisfilms en laat ik daar nou gek op zijn.

X 2. En dan meteen nog een filmpunt. Naar een film in De Hallen. Elke keer denk ik, daar moet ik echt eens naar de film, maar ik ga echt te weinig naar de film en daar wil ik nu verandering in brengen.
Twee keer zelfs. De eerste keer ging ik met mijn zusje naar Collateral Beauty, een echte huilfilm. De trailer vind je hier en geloof me, je gaat het niet droog houden. Een paar weken later ging ik alleen naar Manchester by the Sea (zie hier de trailer) en ook die was prachtig. Wel heel anders dan Collateral Beauty. Ik zou Collateral Beauty als een typische Hollywood film beschrijven en Manchester by the Sea als een filmhuis film. Trager en anders gefilmd maar ik houd ervan. Sowieso ben ik meer van de filmhuis films, die hebben net iets meer een verhaal en draaien niet alleen om de bekende hoofdrolspelers vind je niet?

3. Naar het stadsstrand op IJburg.

4. Naar vijf nieuwe musea. Amsterdam heeft veel musea en ik heb er al veel bezocht. Maar op de een of andere manier ben ik het afgelopen jaar niet, naar voor mij, nieuwe musea geweest. Daar wil ik verandering in brengen en dus wil ik dit jaar naar vijf musea waar ik nog niet eerder ben geweest.
De teller staat nu op vier en een half. Ik ben naar Huis Marseille (fotografie), het Outsider Art museum, museum Ons’ Lieve Heer op Solder en museum Vrolik (anatomie) geweest. Afgelopen zondag bezocht ik een tijdelijke tentoonstelling in een leegstaand gebouw in de stad, de tentoonstelling ging over het produceren van eerlijke kleding. Het bedrijf Fashion for Good wil daarmee aandacht vragen voor de oneerlijke situaties in kledingindustrie. Het is natuurlijk niet een ‘echt’ museum, maar toch ook weer wel toch? Daarom dat halve punt. Ik zal binnenkort meer vertellen over de musea die ik heb bezocht, het zijn allemaal interessante musea die wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen.

5. Ik wil al zolang een keer naar een ballet of opera voorstelling in de Stopera. Sinds een aantal jaar kun je als student met korting naar een voorstelling en dit jaar wil ik daar eindelijk gebruik van ga maken.

6. Naar het Schellingwouderpark in Noord. Je kunt er alleen komen met een trekpontje en het schijnt een perfecte plek te zijn voor het plukken van bramen.

7. Bloemen plukken in de wildpluktuin aan de Amstel. Net buiten Amsterdam eigenlijk, maar ik vind dat het op het lijstje mag.

X 8. Op vijf nieuwe plekken koffie drinken. Heb jij ook dat je toch vaak weer naar hetzelfde café gaat? Omdat het zo lekker makkelijk is, vertrouwd en fijn. Maar er komen zo veel nieuwe en goede plekken voor koffie bij, dat ik dit jaar op minstens vijf nieuwe plekken koffie wil drinken.
Volgens mij kon ik deze eind februari al afstrepen. Wat kan ik erover zeggen, ik houd gewoon van nieuwe koffietentjes ontdekken. 

9. Naar de vlooienmarkt in de IJ-hallen. Niet per se om iets te kopen, maar gewoon om rond te lopen. De maandelijkse markt is erg bekend en ik ben benieuwd wat iedereen zo enthousiast maakt.

10. Naar Pluk de Nacht. Pluk de Nacht is een openluchtfestival en vindt plaats in augustus. Twaalf dagen lang wordt er ’s avonds een film getoond waar je naar kan kijken in een ligstoel en waar je je eigen picknickmand mee naartoe mag nemen. Klinkt toch fantastisch?!

X 11. Naar een gratis lunchconcert in het Concertgebouw. Ik heb het Concertgebouw nog nooit van binnen gezien en ik ben ook nog nooit bij een klassiek concert geweest, dus ik ben benieuwd!
Drie weken geleden ben ik naar een lunchconcert geweest. Je kunt vanaf half twaalf een ticket halen en toen ik daar aankwam stond de rij tot om de hoek. Ik wist niet wat ik zag, het is blijkbaar een ontzettend populair iets. Elke week treden er andere muzikanten op en ik zag leerlingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Vier verschillende duo’s speelden een klassiek stuk op onder andere de piano en viool. Leuk om te zien én te horen. Ik vond een half uur precies lang genoeg trouwens, ik luister nog steeds liever andere muziek maar dit was goed voor de afwisseling. Binnenkort nog maar eens een keer denk ik.

12. Een boek lezen over Amsterdam. Ik ben er nog niet uit of ik kies voor een informatief boek over de geschiedenis of meer kies voor een roman waarvan het verhaal zich afspeelt in Amsterdam. Wat vind jij?

X 13. (later toegevoegd punt)
Naar een voorstelling in de Stadsschouwburg.
Vorige week kon ik met een vriend mee naar de première van The Naked Shit Pictures in de Stadsschouwburg. Een gebouw waar ik vaak langs ben gefietst maar dat ik nog nooit van binnen had gezien. En wat is het groot! De voorstelling was gebaseerd op het gesprek wat Theo van Gogh zo’n twintig jaar geleden had met de kunstenaars Gilbert & George en was onderdeel van het Holland Festival. De conclusie? Interessant omdat het toch een blik geeft in het hoofd van de kunstenaars Gilbert & George. Maar ook een beetje raar, waarom precies kan ik niet eens goed uitleggen. Gelukkig vond degene met wie ik mee was dat ook en hebben we er op de terugweg nog lang over nagepraat.

Hmm, op de een of andere manier had ik het idee dat ik al meer kon afstrepen. Even de vaart erin zetten dus. Maar er staan wat dingen op die vooral in de zomer leuk zijn, dus als het weer lekker blijft, kan ik die vast snel afstrepen.

 

Heb jij ook een lijstje met dingen die je dit jaar wil doen? En zo ja, heb je er al veel van kunnen afstrepen?

3 thoughts on “Een update van mijn Amsterdamlijstje

  1. Mooi lijstje! Ik zou twee boeken lezen over Amsterdam, een roman en wat over de geschiedenis. Maar goed ik lees graag haha.

  2. Hee maar dat gaat al best lekker! Ik ga mijn Berlijn-lijstje ook weer eens erbij pakken, volgens mij kan ik al aardig wat afstrepen :)

Comments are closed.