10 redenen om een boek te lezen

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Je weet nu zo onderhand wel dat ik graag lees en het ook erg veel doe. Als mensen aan mij vragen waarom ik zoveel lees kan ik vaak wel wat redenen geven maar om ze nu ook eens voor mezelf duidelijk op een rijtje te krijgen heb ik er een lijstje van gemaakt. Ik ben en blijf natuurlijk een lijstjesmeisje.


 Even weg uit de ‘echte’ wereld met school, werk en vervelend wereldnieuws. Verdwijnen in een verhaal met spanning, romantiek of humor. Hoewel een spannend verhaal misschien niet echt ontspannend werk, maar je vergeet in ieder geval even alles om je heen.

 Vaak komt alles goed (ligt aan het boek). Het verlegen meisje versiert die ‘gevaarlijke’ jongen en maakt hem rustig. Slechteriken worden verslagen, de liefde overwint en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je realiseert je dat je eigen leven zo slecht nog niet is. Als ik een boek lees waarin de hoofdpersoon verschrikkelijke dingen heeft meegemaakt in bijvoorbeeld haar jeugd, ben ik altijd blij dat ik een fijne jeugd heb gehad.

 Je (her)ontdekt plekken. Zo weet ik nu door het lezen van Let’s Get Lost de beste plek om het Noorderlicht te bekijken en heeft Vivian versus the Apocalypse me geleerd dat Amerika uit meer bestaat dan fastfoodketens en stripfiguren.

 Je leert dat je niet iedereen in een hokje kunt/mag plaatsen. Nou weet je dat al als het goed is, maar een boek kan je hier nog meer bewust van maken. Eén opmerking of één boze blik zeggen niet alles over iemand, iedereen heeft een ander verhaal en wie ben jij om daar over te oordelen?

 Je leert iets over een persoon of gebeurtenis. Door het boek Schaduwliefde maakte ik kennis met de invloed van de Tweede Wereldoorlog in Litouwen en in A World Between Us leerde ik over de Spaanse Burgeroorlog. Laten we trouwens ook niet vergeten dat de Harry Potterboeken mij geleerd hebben hoe dementors te verjagen en een zwerkbalwedstrijd te spelen.

 Mocht je even het gevoel kwijt zijn dat er lieve en aardige jongens bestaan, hoef je maar Fangirl of Sense and Sensibility open te slaan en je hebt die gevoelens meteen weer terug.

 Emoties. Lezen zorgt voor zoveel emoties. Ik heb op de grond gelegen van het lachen tijdens sommige gesprekken in It’s Kind of a Funny Story, ik heb nog nooit zo hard gehuild als tijdens het lezen van Beautiful Disaster en ik ben nog nooit zo bang voor kakkerlakken geweest als tijdens het lezen van The Cavendish Home for Boys and Girls.

En dan nog even twee redenen die wetenschappelijk bewezen zijn,
Je verbetert je concentratievermogen. Als een boek je aandacht trekt en je niet meer kunt stoppen met lezen oefen je onbewust je concentratievermogen en zorg je dat deze hoger wordt.

Het maakt je toleranter. Omdat je over verschillende mensen en hun meningen leest, je bent het vast niet altijd eens met wat ze doen maar dat leert je wel om ook in het ‘echte’ leven toleranter te zijn.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ben jij het eens met deze 10 redenen? Of mis je iets?

42 thoughts on “10 redenen om een boek te lezen

 1. Wat een leuk lijstje en ik zal er zeker een aantal uitzoeken.
  Ik hou ervan om chicklits te lezen en romans.
  Maar ook in het Engels.

 2. Heerlijk <3 Ik hou vooral van het ontsnappen uit je dagelijkse sleur en jezelf via het lezen in nieuwe romances storten! heerlijk <3 even niet nadenken en gewoon genieten!

 3. Als ik dit lees dan baal ik dat ik niet vaker boeken lees.. Maar m’n concentratievermogen is echt zo’n beetje compleet verdwenen met een baby in huis, dus dat wordt hem voorlopig niet. Misschien als ik op vakantie ben :)

  1. Vakantie is een perfect moment voor een fijn boek! Misschien kun je dan je concentratievermogen weer een beetje opbouwen. Of misschien door elke avond voor het slapen een aantal pagina’s te lezen van een boek waar je niet teveel bij hoeft op te letten. Een boek zonder een ingewikkelde stamboom maar met korte verhalen ofzo? X

 4. Heel mooi lijstje! Je bedenkt niet dat boeken zoveel invloed kunnen hebben, maar het is wel degelijk zo. Ik moet ook meer lezen, ik heb nog een boekenbon te besteden dus.. Hihi

   1. Ik vind boekenbonnen inderdaad altijd heel fijn! Ik denk dat ik vanmiddag Opgeruimd! van Marie Kondo ga halen en dat ik nog een gewoon leesboek mee neem. Welke dat wordt weet ik nog niet, haha :)

 5. Voor mijn concentratievermogen zou af en toe een boek lezen best goed zijn denk ik. Maar is tekenen/schilderen of breien dan ook niet goed voor je concentratie?

  1. Ik denk het wel. Daarmee concentreer je denk ik een beetje op dezelfde manier. Maar wat boeken ‘extra’ hebben is denk ik dat ze je tegelijkertijd vaak ook nog meer leren over bijvoorbeeld landen, mensen en relaties. En dat doet breien dan weer niet (denk ik ;p). X

 6. Mijn concentratievermogen is de laatste tijd drastisch achteruit gegaan. Ik baal ook ontzettend dat ik vrijwel geen tijd heb om te lezen. Heb voor mijn gevoel al in geen jaren meer gelezen :(

  1. Wat jammer! Misschien kun je het weer oppakken door te beginnen met een ‘makkelijk’ boek. Dus niet met een heftig boek over de Tweede Wereldoorlog maar bijvoorbeeld met een chicklit of een kinderboek. Dan kom je er misschien weer een beetje in. Succes!

 7. Ja, ik hou ook van lezen! Vooral veel romans, maar ook filosofie. Het geeft betekenis aan mijn leven. Ik vind het zo’n fijne gedachte dat overal wel een boek over geschreven is dat ik zou kunnen lezen. Ik wil ook nog een opdracht bedenken voor mijn studenten waarbij ze een roman moeten lezen en analyseren voor sociologie. Verhalen lezen leert je zoveel over het leven en bevordert empathie en inlevingsvermogen.

  1. Oh wat een goed idee voor een opdracht zeg. Ik zou zo in je klas willen zitten. Boeken leren je zoveel, over culturen, landen en mensen. Echt, het heeft me wereld verbreedt en verrijkt. X

 8. Jaa lezen is zo heerlijk! Mag ik trouwens vragen hoe jij tijd vrij maakt of tijd overhoudt om te lezen? Ik zou graag meer willen lezen, maar ben vaak al de hele dag bezig met school etc, en ’s avonds ben ik dan te moe (of heb ik geen tijd meer) om nog te lezen. Of ik moet er bijvoorbeeld andere hobby’s voor laten schieten.
  Kortom: wanneer lees jij? Hoe vind je de tijd en de rust? En hoe combineer je het met andere hobby’s? Heb je tips om meer aan lezen toe te komen?

  1. Natuurlijk mag je dat vragen! Nou ik denk vooral dat ik zoveel lees omdat ik het werkelijk waar overal doe. Tijdens het koken, als ik even een pauze heb van het studeren en op alle andere momenten. Ik laat er niet zozeer hobby’s voor schieten denk ik omdat lezen mijn grootste hobby is. Ik heb ook nog wel andere hobby’s hoor, zoals tekenen/d.i.y projecten/etc maar ik besteed eigenlijk wel de meeste tijd aan lezen. Hmm, ik vind het moeilijk uit te leggen. Een tip is denk ik dat als lezen je ontspant je het als pauze kunt gebruiken tijdens het studeren. En verder elk moment dat je even niet doet je boek erbij pakken, al lees je 5 bladzijdes, het heeft je toch weer even ontspanning gebracht. Ik hoop dat ik het een beetje goed heb kunnen uitleggen, anders mag je me ook altijd mailen! X

 9. Leuk lijstje! Je leert inderdaad ook echt veel van lezen, dat merkte ik zelf ook! Nu ik Harry Potter lees heb ik punt 1 heel erg. Dat ik dan even kan ontsnappen en de wereld om me heen echt even vergeet.

  1. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik lees. Ik kan moeilijk uit mijn hoofd ontsnappen, maar als ik lees is het eindelijk even rustig. X

 10. Helemaal mee eens! Ik snapte als kind nooit waarom anderen niet zo veel van lezen hielden als ik. En Harry Potter leert je inderdaad heel veel :) wel een van de belangrijkste boekenseries van mijn kindertijd

 11. Wat leuk! Ik lees vaak om bij te leren (zo vind ik boeken over de 2e wereldoorlog vaak boeiend om te lezen, omdat ik weet dat mijn grootouders zo dingen hebben meegemaakt) en om eventjes weg te zijn. Ik ben zo het type lezer: eens in een verhaal kan ik niet stoppen met lezen ;)

 12. Yay, wat een leuk lijstje! Eindelijk een lijstje dat het rechtvaardigt om tot midden in de nacht door te lezen omdat je het boek niet weg kunt leggen, haha. Ik ga zo weer verder in mijn boek! :)

 13. Ik ben het helemaal met je punten eens en wil er nog eentje aan toevoegen. Als je leest krijg je de kans je te identificeren met de hoofdpersoon en op die manier allerlei emoties en situaties te ervaren die je in het echte leven (gelukkig) niet ervaart.

Comments are closed.