D.I.Y papier marmeren

foto 2 (1)Als ik aan marmer denk, zie ik marmeren vloeren voor me, of zo’n mooi marmeren blad voor in de keuken. Maar wist je dat je ook papier kunt marmeren? Je kunt het inlijsten, gebruiken als postkaart, er visitekaartjes van maken of je enveloppen ermee opfleuren. Post versturen is toch veel leuker in een eigen versierde envelop?

Eerst een waarschuwing: dit is dus héél verslavend. Als je eenmaal bezig bent, kun je niet meer stoppen. Toen mijn papier op was, ging ik over op enveloppen en toen ik die ook had gehad was ik bijna doorgegaan met met de bonnetjes in mijn portemonnee ;)

Wat je nodig hebt
– lage bak
– water
– behanglijm
– terpentine
– olieverf
– papier (hoe dikker, hoe beter)
– vork
– evt. saté prikkers

papiermarmeren1In de lage bak schenk je een klein laagje water, hier strooi je behanglijm in. Zelf doe ik dit een beetje op gevoel, maar ik denk dat het ongeveer 2 eetlepels zijn. Zodra je de behanglijm in het water hebt gedaan roer je het me de vork goed door elkaar. Laat het even staan rusten zodat de lijm iets dikker kan worden.

papiermarmeren2Ondertussen meng je de oliekleur met een klein beetje terpentine. Dit roer je goed door elkaar. Als je verschillende kleuren wilt op je papier, is het handig ook verschillende bekertjes te gebruiken zodat je geen onbestemde vieze kleurtjes krijgt. Maar het is natuurlijk wel erg leuk om met geel en rood, oranje te maken. Je kunt het gewoon een beetje uitproberen, misschien ontdek je wel een nieuwe kleur ;)

papiermarmeren3Heb je de olieverf en terpentine goed gemengd? Dan is het tijd om het in de lage bak te gieten. Wanneer je dit doet, zie je dat de verf op het water blijft drijven. Je kunt zelf kijken hoeveel kleuren je wilt gebruiken.

papiermarmeren4Okee, tijd om het papier erbij te pakken.
Leg het papier in de lage bak, zodra het papier op het water ligt haal je het er meteen weer af. De eerste mislukt altijd, dus schrik niet en gooi de lage bak van woede ook maar niet om. Zonde van je werk én je kleren.

Pak een volgend stuk papier en leg die in het water. Met een saté prikker kun je patronen of vormen tekenen in de verf. Je kunt zelfs je eigen initialen op je papier zetten, maar vergeet het dan niet in spiegelbeeld in de verf te schrijven.
Het is belangrijk dat als je het papier door de verf hebt gehaald, je het papier afspoelt met water. Zo gaat het laagje van de lijm en de olieverf eraf en kun je als het gedroogd is op het papier schrijven.

Op een gegeven moment is er op het water haast geen verf meer te vinden, dan kun je stoppen óf je mengt meer verf en begint weer van voren af aan.

papiermarmeren5Laat het papier goed drogen. Door het water en de verf is het papier gaan bobbelen en om het weer plat te krijgen, zodat je erop kunt gaan schrijven, kun je ze tussen een paar dikke boeken leggen. Een nachtje laten liggen en klaar is kees. Je eigen gemarmerde papier!

foto 1

foto 2Het eindresultaat is altijd een verrassing, want als je het papier net uit het water hebt gehaald zien de kleuren er anders uit dan na het drogen. Heel leuk om te zien.

Ik ben echt blij met mijn gemarmerde kaarten, wat vind jij ervan? Ga je het ook zelf proberen? Of laat je het liever aan mij over? ;)

42 thoughts on “D.I.Y papier marmeren

 1. Wauwie Kar, ik vind ze echt mooi gelukt! Mij niet gezien hoor, ik weet nu al dat ik alles uit de lage bakken over me heen krijg! En zo niet, dan verpest ik ipv m’n kleren zekerweten de kaarten zelf, hihi. Ik laat het dus lekker aan jou over. Echt heel mooi! X

 2. Oeeeh dit ziet er leuk uit en niet super ingewikkeld! :D Eens kijken of ik deze week de benodigde spulletjes bij elkaar kan verzamelen!

 3. Wauw, wat een tof idee Karlijn! Zeker iets dat ik zelf wil uitproberen, helaas heb ik niet al het materiaal standaard in huis, anders kon ik er gelijk aan beginnen, hihi!

   1. Hoi Karlijn,
    Jij geeft aan, dat je de meeste spulletjes bij de Action kunt halen.
    Kun je precies aangeven WELKE olieverf (svp de naam etc) je gebruikt?
    Kun je kraanwater gebruiken of moet je gedestilleerd water of zelfs regenwater gebruiken?
    Ik hoor graag van je
    Jan

 4. Oeh! Super leuk ziet dat er uit zeg!! Ik heb net een nieuwe slaapkamer en het is nog best wel kaal, thanks for the inspiration!!

 5. Jaaaa heel erg leuk dit! Had het hier laatst met mijn zusje ook al over; dat we dat nu toch écht een keer moeten uit proberen. Het ziet er supertof uit! Wat zijn je kaarten mooi geworden!

 6. Wauw, dat ziet er gaaf uit! Dit moet ik ook eens proberen :D Vind het altijd leuk om het eindresultaat te zien van zulke dingen ^^

 7. Zo’n leuke DIY!
  En wat fijn dat je nooit weet hoe je blaadje er juist zal uitzien.
  Ga ik zeker eens proberen, als ik wat tijd heb (door tijdsgebrek staan er zo al veel dingen op mijn to do lijstje ;) )

 8. Lieve Karlijn,
  Super de panfluit en ik heb net ook naar het gemarmerde papier gekeken.
  Mooi resultaat en het lijkt mij leuk om dat binnenkort ook eens te doen.
  Lieve groetjes,

 9. de verf geeft af na het marmeren heb je een idee hoe dit kan ik heb het gewoon afgespoeld. Als ik er nu over heen wrijf zitten mijn vingers onder de verf.

   1. ik heb het zelfde probleem en ik heb olieverf gebruikt. En hij was echt droog want het was een paar maanden later. Tevens had ik het probleem dat als ik het papier eraf haalde het meteen begon door te lopen. Heb toen wat gerommeld met de hoeveelheid terpetine en verf maar ben nog niet helemaal tevreden. daarnaast bleef er bij mij geen verf meer in de bak als ik het papier eruit haalde, waar kan dat aan liggen.
    Het is echt verslavend maar ook frusterend als het niet helemaal lukt, ik hoop dat je wat tips kunt geven.

    mar

    1. Hoi Martine,
     Sorry voor mijn late reactie. Ik heb geen idee hoe het kan dat de verf niet in de bak blijft. Heb je het goed geroerd? Het is voor mij alweer even geleden dat ik het heb gedaan, maar ik wil het snel weer gaan doen en dan zal ik er een nieuwe blogpost van maken. Misschien loop ik dan zelf ook tegen problemen aan met verf en water en kan ik op zoek naar een oplossing. Ik hoop dat het je snel gaat lukken!

Comments are closed.