Wat ik zag in Museum Voorlinden


Musea. Wie is er niet gek op?! Ha okee, ik kan zo een lijstje met een stuk of vijf namen maken, maar goed. Ik ben er gek op en dan vooral op musea die een mooie collectie moderne kunst hebben.

Afgelopen jaar is Museum Voorlinden geopend en in januari ben ik er eindelijk geweest. Op dat moment was er een tijdelijke tentoonstelling van Ellsworth Kelly te zien. Ellsworth Kelly is vooral bekend om zijn grote schilderijen die (vaak) uit één kleur bestaan. Wat daarbij extra leuk is om te weten, Ellworth Kelly haalde zijn inspiratie uit de natuur (en dan vooral de plantenwereld). Dan kijk je toch anders naar zijn werken hè?!

De tentoonstelling is deels in samenspraak met Ellsworth Kelly ontworpen, maar hij heeft het eindresultaat zelf nooit kunnen zien omdat hij enkele maanden voor de opening is overleden.

Daarnaast heeft het museum een grote vaste collectie en heeft het een werk van een van mijn lievelingskunstenaars. Al jaren ben ik fan van Richard Serra. Zijn werk bestaat vaak uit grote platen staal en museum Voorlinden heeft het werk Open Ended van hem. Het zijn zes stalen platen die samen een soort doolhof vormen waar je doorheen kunt wandelen. En als je er doorheen loopt ervaar je tegenstellingen. Het is overweldigend en elegant, je wilt op zoek naar de uitgang maar kan er tegelijkertijd ook geen genoeg van krijgen en het is industrieel door de stalen platen, maar ook organisch door de vorm.

Ook het werk van Roni Horn, vijf glazen cilinders, vond ik prachtig. Het voelde als een soort raadsel wat ik op moest lossen, want waar keek ik nou eigenlijk naar? Fascinerend en indrukwekkend. Roni Horn wordt geïnspireerd door water en bij dit werk heeft ze gebruikt gemaakt van massief glas. Het hoofdbestanddeel van glas is zand. Horn gebruikt voor haar werk zeer fijn zand afkomstig uit het noorden van Noorwegen. Dit zand is van nature zo puur en zuiver, niet vermengd met vuil of kunststof, dat het glas de transparantie van water kan evenaren.

Ik zou nog veel en veel meer kunnen vertellen over het museum en zijn collectie, maar voor nu houd ik het hierbij. Vinden jullie het leuk als ik nog meer werken bespreek of is het voldoende zo? Laat het maar weten, ik heb nog genoeg te vertellen.

 

Heb jij Museum Voorlinden al bezocht? 

15 thoughts on “Wat ik zag in Museum Voorlinden

 1. Ha, ik wilde net zeggen; ik ben niet zo gek op musea! ;) Terwijl Museum Voorlinden wel op mijn lijstje van bezienswaardigheden staat die ik nog wil bezoeken. Het beeld van Ron Mueck en het zwembad zou ik graag eens willen zien. Als ik eenmaal in een museum ben, kijk ik mijn ogen uit, maar als de werken ‘tegenvallen’ kan ik ook zo in een paar minuten klaar zijn. Fijne zondag Karlijn! x

 2. Ik ben echt zo niet van de musea, maar als ik jouw woorden zo lees, raak ik wel geïnteresseerd! Mooie foto’s heb je erbij gemaakt!

 3. Museum Voorlinden staat nog op mijn lijstje. Heb al heel wat bijzondere dingen langs zien komen op de diverse social media. Ik ben dus wel benieuwd naar wat je nog meer te vertellen hebt erover….

 4. Wat mooi! Ik ben nog nooit in het museum geweest maar ik ben er nu wel erg nieuwsgierig naar geworden. Ik vind moderne kunst zo inspirerend. Ik kan echt wegdromen bij het zien van de beelden in jou foto’s. En inderdaad, heel tof dat het is geinspireerd op de natuur. Dat geeft het voor mij persoonlijk echt een ander gevoel. :)

  1. Ja he, ik vind het altijd heel interessant om er meer over te weten te komen. Geeft net dat beetje extra. Fijn weekend!

 5. ben er nog niet geweest, maar lijkt me zeker de moeite waard. Leuk om door jouw ogen mee te kunnen kijken. Ik hou van Valentijnsdag, wat ik eigenlijk meer een dag vind, waarop je lieve dingen deelt en hartjes rondstrooit, maar ook van jouw visie op kunst en kunst in het algemeen. Trouwens je hebt dit echt leuk beschreven Karlijn. En die eerste foto, helemaal geweldig! Jammer van de kunstenaar dat hij zijn eigen tentoonstelling niet meer heeft gezien. xx

  1. Dankjewel lieve Yzette! Ik denk dat de tijdelijke tentoonstelling van Martin Creed die nu te zien is, ook heel leuk voor je kinderen is. X

  1. Echt een aanrader! Er is nu een tijdelijke tentoonstelling van Martin Creed en ook die is echt de moeite waard. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Comments are closed.