Mijn reisdagboek van New York

Mijn reis naar New York leek mij de perfecte aanleiding weer eens een reisdagboek te gaan maken. Door de jaren heen heb ik het wel vaker gedaan tijdens vakanties maar vaak maakte ik ze niet af en kwam de klad erin (zonde, ik weet het).
Om goed voorbereid van start te gaan mocht ik van mijzelf een Moleskine kopen, met extra dik papier (duur, maar o zo fijn) en maakte ik alvast een begin op de eerste pagina.


Ben ik de enige die altijd zenuwachtig is voor het beschrijven/betekenen van de eerste pagina? Die moet dus wel helemaal perfect zijn, anders zie ik elke keer als ik hem opensla die lelijke tekst of tekening. Gelukkig ging het goed en hoefde ik hem niet uit frustratie uit mijn raam te gooien.

Hoe ik mijn reisdagboek gebruik?
Door de dag heen verzamel ik overal waar ik ben tickets/plattegronden/folders en stickers. Aan het einde van de dag, meestal net voordat ik naar bed ga, gooi ik dat allemaal op een hoop en ga ik aan de slag met het maken van mijn ‘dagverslag’. Omdat je het op de dag zelf doet weet je nog precies waar je bent geweest, waar je links afsloeg in plaats van rechtsaf (en dus verdwaalde) en wat je vond van die ene tentoonstelling. Nu denk je misschien ‘dat weet je toch ook nog wel van twee dagen geleden?’ Nou geloof me, als je een volle dag hebt waarin je ontzettend veel dingen doet, nieuwe plekken bezoekt en constant om je heen kijkt naar alles wat nieuw is, is het soms al diep graven om te bedenken wat je die ochtend ook alweer hebt gedaan. Daarnaast denk ik dat het ook goed is om aan het einde van elke dag even stil te staan bij wat je allemaal hebt gedaan en gezien. Om het te verwerken en fris aan een nieuwe dag te beginnen. Of ben ik nu te zweverig?

Nu ben ik iemand die pagina’s niet vol plakt met neon stickers en beschrijf met fel gekleurde pennen omdat ik meer houd van overzicht en rust. Nu kan je zeggen dat mijn pagina’s in mijn reisdagboek niet bepaald rustig zijn en toch aardig vol staan, maar op mijn eigen manier vind ik het rustig en overzichtelijk. Zo heeft elke nieuwe dag linksboven een stukje masking-tape met de dag, de datum en daarnaast het weer. Ik plak lang niet alles wat ik verzamel op, dan zou ik tien dagboeken nodig hebben, maar maak een selectie of knip een stuk uit een folder omdat ik nou eenmaal de toegangsprijzen van een museum niet zo aantrekkelijk vind om te zien.

Daarnaast wissel ik veel af, de ene dag maak ik een tekening, de volgende dag kies ik ervoor een stuk van de plattegrond in te plakken, net waar ik zin in heb.
Ik schrijf over de plekken waar ik geweest ben, maar vind het ook leuk om dat aan te vullen met meer persoonlijke stukjes. Dus een grap die iemand maakte of de straatmuzikant die een mooi nummer speelde. Dat vind ik zelf altijd leuk om terug te lezen en het maakt het net iets persoonlijker, anders kun je net zo goed een reisgids uit de bibliotheek lezen toch? Terug in Amsterdam heb ik nog een pagina gemaakt waar ik hoogtepunten en tips heb opgeschreven voor als ik nog eens terug ga naar New York (want ik ga zeker weten nog eens).

Nou dat is hoe ik mijn reisdagboek vul, dan komen hieronder nog wat meer foto’s. Ik heb niet al mijn pagina’s op de foto gezet, maar ik denk dat deze foto’s wel een goed beeld laten zien van hoe mijn dagboek eruit ziet.

Houd jij een (reis)dagboek bij? Als je meer wilt weten over hoe ik mijn reisdagboek indeel en welke materialen ik gebruik laat het mij dan vooral weten. Ik kan een blogpost maken met meer uitleg, maar ik weet niet of jullie dat leuk vinden. Let me know down below (altijd al eens willen zeggen). 

24 thoughts on “Mijn reisdagboek van New York

 1. Echt zó tof! Ik ben hier stiekem een beetje jaloers op, want ik ben er dus ook niet goed in om het bij te houden, haha. En je hebt ook zo’n mooi handschrift :)

  1. Wat lief! Het is ook gewoon oefenen, oefenen, oefenen. En ik probeer ook meer los te komen van dat ‘het moet perfect zijn’, een niet rechte lijn of een gekke vlek maakt het vaak persoonlijker vind je niet? X

 2. Je tekeningen zijn wonderschoon! Jammer dat ik ze niet kan liken want dan zou je kunnen zien welke twee mijn favorieten zijn. (Wolkenkrabbers met blauwe lucht en de architectuurtekeningen!)
  Leuk dat je dit doet!

 3. Echt super Karlijn, wat kun jij ook mooi tekenen zeg! Ik houd hier zo van, maakte ook altijd zulke verslagen. Helaas de laatste jaren niet op vakantie geweest maar weet zeker dat ik, als we weer gaan, ook weer aan verzamelen en schrijven ga. Fijne dag!

 4. wat ontzettend gaaf gedaan Karlijn! Wat heerlijk om met zo’n persoonlijk en tof document terug te kijken op je tijd in NYC. En fijn dat je ons laat meegenieten. Echt een cadeau! xx

 5. Jouw reisdagboek is zoooo mooi – de tekeningen zijn bijna kunst. Ik plak ook veel dingen in, maar waag mij niet aan tekeningen omdat ik bang ben dat ze mislukken.

  Ben wel benieuwd naar wat voor materialen jij gebruikt, vooral voor de tekeningen. En is het papier van de Moleskine dik genoeg om doordrukken te voorkomen? Ik gebruik nu de Harry Potter Moleskines als dagboek, maar die hebben heel dunne pagina’s, daar zie je helaas veel doorheen…

 6. Ohmegod Karlijn wat heb je dit ontzettend gaaf gedaan! Ik heb in China geprobeerd hiermee te starten, maar die reis zat zo vol dat ik halverwege gestopt ben en nu is het alweer te lang geleden om hem nog aan te vullen. Zo jammer want als ik dit zie, had ik hem echt graag helemaal afgemaakt!

Comments are closed.