Waar ik Noors leerde in Oslo

Processed with VSCOcam with f2 preset

In eerste instantie dacht ik dat het voor jullie niet zo interessant zou zijn, maar daar waren jullie het niet meer eens. Dus bij deze, ga ik iets vertellen over de zomercursus Noors die ik volgde in Oslo. Dus weer voorbereid op veel tekst, want er is heel veel over te vertellen.
Toen ik via haar blog Marlou leerde kennen en zij mijn Noorse Skype-lerares werd bedacht ik me al snel dat het me ontzettend leuk leek om de taal ook te leren in het land zelf. Want ja, ik moet Noorwegen toch een beetje kennen als ik de taal leer.


Via via kwam ik uiteindelijk uit bij Alfaskolen. Alfaskolen is een Noorse taalschool in Oslo waar ze het hele jaar door taalcursussen aanbieden. Omdat ik alleen maar in de zomer kon heb ik gekozen voor hun zomercursus. Je kunt je inschrijven voor verschillende weken ik koos voor twee weken.

De zomercursus is alleen in de ochtend van 09.00-12.00 uur waardoor je in de middag lekker vrij bent. De eerste ochtend was ik iets eerder aanwezig om een toets te maken. Uit de toets kwam mijn niveau naar voren en daardoor konden ze mij in de juiste groep plaatsen. Pff dat was echt spannend. Niet omdat het heel moeilijk was, maar meer omdat we me meerdere mensen in een lokaal zaten en iedereen maar zat te zuchten en te kreunen. Ik werd er alleen maar zenuwachtiger van. Maar goed, dat heb ik ook weer overleefd. Na het maken van de toets, werd er gezegd in welke klas je terechtkwam en kon de eerste lesdag beginnen. Samen met 10 andere ‘studenten’ kreeg ik les van Claudia. En wat was dat leuk zeg! Claudia had één belangrijke regel: na 09.00 uur mocht je geen Engels meer praten en was alles wat je vroeg of antwoordde in het Noors. En echt, dat helpt zo goed. Naar mijn idee leer je op deze manier veel sneller de taal omdat er gewoon geen andere taal om je heen gesproken wordt. Zodra  je iets zei in het Engels, zei ze (in het Noors) dat ze je niet kon verstaan. Kijk, dan moet je wel. In mijn klas zaten ‘studenten’ van over de hele wereld. Van Rusland tot Brazilië en van Kroatië tot Nieuw-Zeeland. Iedereen had zijn eigen reden voor het leren van Noors, maar zeker de helft van de groep deed het omdat ze in Oslo een baan hadden gekregen. Ze hadden eerst in bijvoorbeeld Engeland gewerkt en werden nu in Oslo gestationeerd.

Processed with VSCOcam with f2 preset

De meeste lessen begonnen met spreek-oefeningen, waarna we twee aan twee opdrachten oefenden. We kregen schrijfoefeningen en na de pauze bespraken we het huiswerk van de dag ervoor. Zelf vond ik het erg fijn om huiswerk mee te krijgen, je herhaalt dan nog eens wat je geleerd hebt en vergeet het minder snel. Tenminste, dat vind ik.
Na de eerste week, die omvloog, had ik ook de tweede week Claudia als lerares. Er kwamen een paar nieuwe ‘studenten’ maar de groep was voor het grootste gedeelte nog hetzelfde. Erg leuk, omdat je elkaar na één week best goed leert kennen. Je doet oefeningen die over je familie, werk, school en hobby’s gaan en weet wat iemand graag in het weekend doet.
Op mijn laatste lesdag kreeg ik mijn diploma (yeah) en om een beetje in de Nederlandse sferen te blijven trakteerde ik op stroopwafels. En echt, wil je aanbeden worden in Noorwegen? Neem dan zeker stroopwafels mee, ik was nog nooit zo populair als op dat moment.

Het resultaat? Ik kan de Noorse taal goed verstaan, kan het spreken (hoewel ik dat nogal spannend vind), kan het schrijven en heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Ik mis het samen in een lokaal zitten om een ‘andere’ taal te leren, te lachen om hoe een van ons een woord in het Noors niet wist en het probeerde te omschrijven (voornamelijk met armgebaren) en hoe tof het was om een grote krul op je huiswerkblad te zetten omdat je alles goed had.Of om in het postkantoor postzegels te kunnen kopen of in een café koffie te kunnen bestellen in het Noors.
En daarom wist ik op het moment dat ik het gebouw uitliep om mijn laatste lesdag dat ik daar volgend jaar weer zit, omdat niet zo leuk is als het leren van een taal in het land zelf.

Zo hé wat een verhaal. Ik hoop dat ik je tot het einde heb kunnen boeien en nou ja, zo niet dan lees je dit laatste zinnetje waarschijnlijk niet ;)

Lijkt het jou ook interessant om een taalcursus in het buitenland te volgen? Of doe je het liever gewoon in Nederland?

43 thoughts on “Waar ik Noors leerde in Oslo

  1. Mijn lessen met Marlou heb ik nog gewoon dus met haar spreek ik dan Noors. Ook hoop ik in de zomer weer te gaan (misschien ook in de winter) en op de langere termijn zou ik er heel graag willen wonen. Ben jij er wel eens geweest?

   1. Ja, ben al meerdere keren in Noorwegen geweest. Ik ben dol op Scandinavië. Heb net een aantal stukjes geschreven over mijn vakantie naar Zweden, waaronder eentje over de ingewikkelde uitspraak…

 1. Echt zooooo cool dat je Noors geleerd hebt! Noors lijkt me zo’n interessante taal. Ik ben sowieso gek op talen, je weet het, Taalwetenschap enzo. Ik ben heel benieuwd wat je nu met je kennis van het Noors gaat doen eigenlijk! Als ik een keer naar Noorwegen ga, dan ga ik bij jou les nemen om ook koffie te kunnen bestellen in het Noors. Ook al houd ik niet van koffie, hihi. X

  1. Nou ik ga in ieder geval in de zomer weer terug. En ik hoop stiekem ook in de winter :) En na het afronden van mijn studie wil ik er op zoek naar een baan. Want ik ben echt verliefd geworden op het land!

 2. Super leuk dat je dit hebt gedaan en er nu een stukje over schrijft. Ik vind het altijd heel erg leuk om over dit soort dingen te lezen. Je bent een hele ervaring rijker en je hebt ook nog eens een taal geleerd.

  Oh blog van Marlou is ook leuk zeg! :)

 3. Wouw dat lijkt me super gaaf zeg! Zo ie zo staat Noorwegen heel hoog op ons lijstje om heen te gaan. Als buikbaby eruit is en iets groter dan gaan we dat zeker doen. Denk niet komende zomer, waarschijnlijk de zomer erna. Is het een moeilijke taal? Ik heb er nu al super veel zin in, lijkt me zo’n prachtig land! En ik zal stroopwafels mee nemen, haha.

 4. Het lijkt me zo’n geweldige ervaring! Toch zou ik zelf nooit zo’n stap durven zetten.. Denk wel dat het veel effectiever is om een taal op locatie te leren zoals jij hebt gedaan. In Nederland zit je er toch niet helemaal in en denk ik dat je sneller geneigd bent om weer Nederlands te gaan praten.

  1. Het is ook een geweldige ervaring. Waarom zou je het niet ‘gewoon’ doen? Het is zo tof en achteraf ben je er vast hartstikke blij mee. X

   1. Omdat ik liever niet zo lang weg ben van huis (zonder vriend en ouders) en het qua vakantiedagen en financiën wel een ingewikkeld verhaal wordt :(

 5. Wat leuk om te lezen! En wat knap ook dat je de taal na twee weken al zo goed kent.
  Zelf volgde ik ongeveer tien/ elf jaar geleden een zomercursus Italiaans van vier weken in Florence. Helaas is dat mondje Italiaans dat ik daarna sprak al bijna helemaal weggezakt…

 6. Niet interessant? Ik vind het juist super interessant om te lezen! Wat cool dat je dit hebt gedaan, zou zelf ook heel graag een keer een zomercursus doen in Spanje. Heb vroeger veel Spaanse les gehad en wil het graag op peil houden.

 7. Oh wauw wat gaaf! Ik vind ’t nog steeds zo stoer dat je het gedaan hebt en zou het ook echt heel graag nog eens willen doen maar ik weet niet of ik binnenkort nog een buitenlandse verhuizing zal trekken ;)

 8. Wat ontzettend leuk en interessant om een andere taal te leren. Zeker in het land zelf. Wat goed ook dat de docent alleen maar Noors sprak zodra de les begon. Zo moet je inderdaad wel en zal je denk ik het meeste leren.

  1. Ja dat heeft echt geholpen. In het begin vond ik het minder dat ze alleen maar Noors sprak omdat ik er toen niets van begreep ;)

 9. Leuk om je ervaring met die summer school te lezen! In een land zelf de taal leren lijkt me wel het leukste :) Ben niet zo’n talenwonder, maar Italiaans lijkt me dan wel weer wat om te leren.

 10. Klinkt echt heel gaaf! Ik heb ‘op eigen houtje’ geprobeerd Zweeds te leren, helaas kon ik er niks meer van toen ik eenmaal tegenover een echte Zweed stond. Misschien moet ik ook zoiets gaan doen als jij!

  1. Ja ik kan het je echt aanraden. En gewoon ‘durven’ praten, je leert het door het te doen :) Maar wat goed dat je het zelf hebt gedaan, dan heb je echt discipline!

 11. Wat leuk hé! Ik heb zelf vorige zomer 3 weken een Poolse taalcursus gevolgd in Krakau. Dat was echt een fantastische ervaring: Zeker voor herhaling vatbaar :D

 12. Wat leuk om te lezen! Ik spreek zelf Zweeds en kan dus ook goed Noors verstaan en lezen. Ik heb een half jaar in Zweden gewoond en ben daar toen ook naar school gegaan. Voordat ik verhuisde had ik wel Zweeds les, maar echt echt de taal leren doe je daar eigenlijk niet. Je leert het pas echt als je daar daadwerkelijk bent.

 13. Ik las net op de blog van Melle dat je een talencursus doet in Oslo en wilde meteen weten waar, haha! Ik vind dat soort dingen zó leuk en Noors lijkt me echt een heel mooie taal om te leren. Dus ik heb dit adresje even opgeslagen voor als ik weer fit genoeg ben! ^^

Comments are closed.